Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Αποχή Ιβανόφ-Στοίχημα η συμμετοχή-Στήριξη από Μακρόν

0
Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Αποχή Ιβανόφ-Στοίχημα η συμμετοχή-Στήριξη από Μακρόν

Παρέμβαση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, έκανε ο Εμμανουέλ Μακρόν λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ. Πάντως ο πρόεδρος Ιβανόφ επιμένει στην αρνητική στάση του και σήμερα γνωστοποίησε την απόφασή του να απέχει από το δημοψήφισμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος στο βιντεοσκοπημένο αυτό μήνυμα του αυτό προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την άλλη Κυριακή, εκφράζει την πλήρη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτηρίζει ως την καρδιά του μέλλοντος. Σημειώνει, ότι ο κόσμος περίμενε 27 χρόνια για τη συμφωνία αυτή, η οποία, όπως λέει, είναι αποτέλεσμα του θάρρους που επέδειξαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της FYROM και καλεί τους πολίτες της, να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας.

Η παρέμβαση αυτή του Γάλλου προέδρου γίνεται στο πλαίσιο στήριξης που εκφράζουν ηγέτες ξένων χωρών στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα εδώ στη χώρα και στη στήριξη που αυτοί παράσχουν στον πρωθυπουργό της FYROM, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου το δημοψήφισμα να έχει θετική κατάληξη.

Στο μεταξύ, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι το «ΝΑΙ» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, το ζητούμενο για τον Ζόραν Ζάεφ είναι να υπάρξει ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής προκειμένου να λάβει αυτός καθαρή λαϊκή εντολή για τη συμφωνία. Το ενδιαφέρον της τοπικής κοινής γνώμης για το δημοψήφισμα, δεν είναι ιδιαίτερο, ενώ ένα μέρος των Σλάβων ψηφοφόρων που είναι κατά της συμφωνίας, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες για να ψηφίσει.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ανταπόκριση: Νίκος Φραγκόπουλος

www.ert.gr


Source: ΕΛΛΑΔΑ

Share.

About Author

Leave A Reply