Η Συμφωνία των Πρεσπών στο προσκήνιο-Μήνυμα Κατρούγκαλου προς πΓΔΜ

0
Η Συμφωνία των Πρεσπών στο προσκήνιο-Μήνυμα Κατρούγκαλου προς πΓΔΜ

Ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό βήμα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και τη σταθερότητα στην περιοχή, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, δόθηκε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπως δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ τόνισε πως από την πλευρά του την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στη Συμφωνία, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι και η άλλη πλευρά «σέβεται απολύτως το πνεύμα και το γράμμα αυτής».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών Εξωτερικών αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών ως καταλύτη θετικών εξελίξεων και παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ «δεν παρέλειψαν να εξάρουν το πολιτικό θάρρος της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά παράδειγμα για την επίλυση διαφορών στην περιοχή». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης, ότι ο κ. Κατρούγκαλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πρόσφατες προβληματικές δηλώσεις από την πλευρά των Σκοπίων, διευκρινίζοντας ότι δεν βοηθούν στη διαδικασία ολοκλήρωσης των απαραίτητων βημάτων για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αναμένεται να λάβει τελικές αποφάσεις για την αλλαγή του Συντάγματος στις 15 Ιανουαρίου.

Στο εσωτερικό το θέμα προκαλεί πολιτικές αναταράξεις.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με φόντο τη φημολογία, που τον θέλει να αλλάζει στάση ως αποτέλεσμα πολιτικής συναλλαγής στο Μακεδονικό, έκανε λόγο για επίλυση της εκκρεμότητας του ονοματολογικού και τόνισε ότι το Ποτάμι δεν αλλάζει θέση.

Σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» και απαντώντας σε ερώτηση περί πολιτικών δυνάμεων που αμφιταλαντεύονται ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως δεν έχει «καμία αμφιβολία ότι θα «περάσει» η συμφωνία. «Το Ποτάμι θα επανέλθει στις δηλώσεις τις δικές του, τις αρχικές του θέσεις, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει πεδίο διαφοροποίησης που να έχει προκύψει από την επικαιρότητα. Ό,τι έπρεπε να ξεκαθαριστεί, ξεκαθαρίστηκε. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν άλλαξε, το ίδιο γράμμα είχε, το ίδιο γράμμα έχει και τώρα και το πνεύμα της είναι αυτό που πρέπει να προστατεύσουμε» επανέλαβε.

Την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε εκ νέου ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η ΝΔ θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρουσίαση βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια συμφωνία που εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και δικαιωθήκαμε απόλυτα γι’ αυτή μας την κριτική. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτή μας τη θέση και θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών, όποτε και αν αυτή έρθει. Θα αγωνιστούμε για να μην κυρωθεί» είπε.

Εν τω μεταξύ, εκτάκτως συγκαλείται την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος τόνισε σήμερα πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς και ότι «είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να προσέχουν την φρασεολογία τους».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, είπε ότι οι βουλευτές του κόμματος όχι μόνο θα φύγουν από τους υπουργικούς θώκους, αλλά θα αποσύρουν και την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση.

Όποτε κι αν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, το Κίνημα Αλλαγής δεν θα την ψηφίσει, είπε και ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης στην ΕΡΤ-3.

Την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη θα συναντηθούν ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.gr


Source: ΕΛΛΑΔΑ

Share.

About Author

Leave A Reply