Νέα στοιχεία από την Εισαγγελέα Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis

0
Νέα στοιχεία από την Εισαγγελέα Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis

Νέα στοιχεία από την δικογραφία της υπόθεσης Novartis διαβίβασε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, κατά τη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή φέρεται να έχει λάβει δύο επιστολές της Novartis προς τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και ένα ιδιόχειρο σημείωμα σε χαρτί που φέρει τα διακριτικά του γραφείου του με τα στοιχεία πρώην υπουργού. Επίσης μεταξύ των στοιχείων περιλαμβάνεται και ένα cd με 165 αρχεία ηλεκτρονικό υλικό από υπολογιστές υπαλλήλων της Novartis. Παράλληλα, ξεκίνησε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που  διερευνά το σκάνδαλο Novartis, η ακρόαση του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος είχε διατυπώσει ενστάσεις για ορισμένα θέματα νομικής φύσεως.

Δύο επιστολές της Novartis προς τον Αντ. Σαμαρά και cd με ηλεκτρονικό υλικό

Ειδικότερα, στα στοιχεία περιλαμβάνονται δύο επιστολές της Novartis το  2013 και το 2014 στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά που αφορούν ζητήματα φαρμακευτικής δαπάνης. Η μια επιστολή, είναι με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2014, αφορά MOU για φαρμακευτική δαπάνη, και εκεί η Novartis δηλώνει ότι είναι ανάμεσα στις εταιρείες εκείνες που συγκροτούν το think tank για το πέρασμα της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης στη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Η επιστολή του 2013 κοινοποιείται επίσης και στους πρώην υπουργούς Λυκουρέντζο και Στουρνάρα και η επιστολή του 2014 στους πρώην υπουργούς Γεωργιάδη και Στουρνάρα.

Στα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή περιλαμβάνεται επίσης ένα ιδιόχειρο σημείωμα, σε χαρτί που φέρει τα επίσημα διακριτικά του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, στο οποίο αναγράφονται 2 τηλεφωνικοί αριθμοί και ένα όνομα, του τότε υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει προσκομίσει η προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση και έχει δηλώσει ότι το πήγε στην εταιρεία ο κ. Φρουζής, την επομένη της συνάντησής του με τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε και CD με 165 αρχεία –περιλαμβάνεται και οπτικό υλικό- από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Novartis.

Αντίδραση από τη ΝΔ: «Συνεχίζεται η γελοιότητα από τη γνωστή συμμορία»

Από τη Νέα Δημοκρατία δεν αξιολογούνται, ως σημαντικές οι δύο επιστολές της Novartis που διαβιβάστηκαν στην Επιτροπή.

Βουλευτές της ΝΔ, μέλη της ειδικής επιτροπής, ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι πρόκειται για επιστολές που έγιναν παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με στόχο να υπάρξει συνάντηση στελεχών της εταιρείας μαζί του, αλλά ο κ. Σαμαράς δεν πήγε στο Νταβός, ούτε τη μια ούτε την δεύτερη φορά, δηλαδή δεν πήγε ούτε το 2013 ούτε το 2014.

«Συνεχίζεται η γελοιότητα από τη γνωστή συμμορία», ανέφεραν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ανέφεραν ακόμη πως η γελοιότητα είναι τέτοια, που ενώ ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορήθηκε από την προστατευόμενη μάρτυρα με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση, ότι χρηματίστηκε το 2013 από τροχήλατη βαλίτσα που πήγε στο Μαξίμου, η επιστολή από τη Novartis με σκοπό να υπάρξει συνάντηση μαζί του πήγε στον Αντώνη Σαμαρά το 2014.

ΔΗΣΥ: Ζητά κλήση μαρτύρων και θέτει ζήτημα παράβασης καθήκοντος εκ μέρους της κ. Τουλουπάκη

Εν τω μεταξύ, το μέλος της ειδικής επιτροπής και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, με επιστολή του προτείνει να κληθούν ως μάρτυρες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, η κ. Suzanne Kohout, σημερινή πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Novartis, και οι μάρτυρες που αναφέρονται στη δικογραφία με κωδικό όνομα.

Με αφορμή τη διαβίβαση των στοιχείων κ. Παπαθεοδώρου έθεσε και ζήτημα παράβασης καθήκοντος εκ μέρους της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

«Από τη στιγμή που σήμερα έρχεται στη Βουλή στοιχείο που κατέθεσε η μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση στις 9 Μαρτίου, δηλαδή σε χρόνο που η ειδική επιτροπή της Βουλής είχε την πλήρη αρμοδιότητα, σημαίνει ότι η κ. Τουλουπάκη δεν έπρεπε να παραλάβει αυτά τα στοιχεία, αλλά να στείλει την Αικατερίνη Κελέση στη Βουλή», είπε προσθέτοντας ότι η σημερινή εξέλιξη δικαιολογεί και το αίτημά του να κληθεί άμεσα ως μάρτυρας στην Επιτροπή ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην Επιτροπή ο Ε. Βενιζέλος

Σημειώνεται ότι στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είναι προγραμματισμένη για απόψε και η αυτοπρόσωπη παρουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά από σειρά ενστάσεων και αιτημάτων, με δύο έγγραφά του προς την επιτροπή. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, ο Ε. Βενιζέλος προσέρχεται και για τη παροχή εξηγήσεων ως εξεταζόμενο πρόσωπο.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ Κ. Κωνσταντόπουλος

The post Νέα στοιχεία από την Εισαγγελέα Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis appeared first on ert.gr.


Source: ΕΛΛΑΔΑ

Share.

About Author

Leave A Reply