«Οι Ολλανδοί στο Παρίσι» στο Petit Palais

0
«Οι Ολλανδοί στο Παρίσι» στο Petit Palais

Αφιέρωμα σε μερικούς από τους σπουδαιότερους Ολλανδούς καλλιτέχνες που έζησαν στο Παρίσι την περίοδο 1789-1914, παρουσιάζεται αυτόν τον καιρό στο Petit Palais της γαλλικής πρωτεύουσας έως τις 13 Μαΐου. Η έκθεση με τίτλο «Οι Ολλανδοί στο Παρίσι» φιλοξενεί 115 έργα ολλανδών ζωγράφων όπως ο Βαν Γκογκ, ο Βαν Ντόνγκεν και ο Μοντριάν που εμπνεύστηκαν από το δυναμισμό και την καλλιτεχνική σκηνή της Πόλης του Φωτός κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εκεί.

Η έκθεση σκιαγραφεί τους δεσμούς μεταξύ των Ολλανδών και των Γάλλων καλλιτεχνών και περιλαμβάνει τα έργα των Ολλανδών Ζεράρ βαν Σπέντονκ, Αρι Σέφερ, Τζείκομπ Μάρις, Βαν Γκονγκ και Μοντριάν. Τα έργα τους παρουσιάζονται παράλληλα με αυτά των Γάλλων καλλιτεχνών όπως είναι ο Μονέ, ο Σεζάν, κι ο Μπρακ.

Τα έργα προέρχονται από ολλανδικά και άλλα ευρωπαϊκά μουσεία και αποδεικνύουν την επιρροή των Γάλλων καλλιτεχνών στους Ολλανδούς ζωγράφους που έζησαν στην γαλλική πρωτεύουσα. Από το 1850 και μετά περισσότεροι από χίλιοι ολλανδοί ζωγράφοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους αναζητώντας νέες πηγές έμπνευσης και οι περισσότεροι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι.

Εκεί, οι ζωγράφοι είχαν την ευκαιρία να βρουν εκθεσιακούς χώρους, να πουλήσουν τα έργα τους, να κάνουν νέες επαφές και να επηρεάσουν αποφασιστικά την εξέλιξη της ολλανδικής ζωγραφικής. Ολλανδοί καλλιτέχνες όπως ο Γιόνκιντ και ο Βαν Γκογκ έφεραν τις γνώσεις τους στους Γάλλους ζωγράφους όσον αφορά στη θεματολογία, τα χρώματα και τους τρόπους αποτύπωσης της ολλανδικής ευαισθησίας από την παράδοση της ολλανδικής Χρυσής Εποχής.

 


Source: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ

Share.

About Author

Leave A Reply