Συντήρηση και αποκατάσταση σε δύο σημαντικά έργα του Δημήτρη Πικιώνη

0
Συντήρηση και αποκατάσταση σε δύο σημαντικά έργα του Δημήτρη Πικιώνη

Στη συντήρηση και ανάδειξη δύο έργων του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, που έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης παγκόσμιου ενδιαφέροντος, θα προχωρήσει το 2018 ο δήμος Αθηναίων.

Πρόκειται για τα έργα πρασίνου γύρω από την Ακρόπολη και τον λόφο του Φιλοπάππου, καθώς και για το 14ο Δημοτικό Σχολείο στο κέντρο της Αθήνας (οδός Σίνα 70).

Η Μαρία Λογοθέτη, διευθύντρια στο γραφείο δημάρχου Αθηναίων, πρόεδρος στην αναπτυξιακή εταιρία του δήμου Αθηναίων και υπεύθυνη χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ, μίλησε σχετικά στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Υπογράψαμε ένα σύμφωνο συνεργασίας με το ίδρυμα Δημήτρη Πικιώνη για τη συντήρηση και αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών έργων του σπουδαίου αρχιτέκτονα, ακαδημαϊκού και καλλιτέχνη, που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων. Έχουμε εντάξει στον στρατηγικό μας σχεδιασμό την αποκατάσταση αυτών των δύο έργων και ειδικότερα έχουμε εξασφαλίσει 85 εκατομμύρια ευρώ για το 14ο δημοτικό σχολείο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης». «Πρόκειται για το χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα αναπτύξει ο δήμος Αθηναίων με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής (Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής). Όσον αφορά το έργο διαμόρφωσης πρασίνου είμαστε σε διαδικασίες ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης», εξήγησε η κα Λογοθέτη.

«Στόχος, να συνεργαστούμε από κοινού με τους υπεύθυνους του ιδρύματος (Δημήτρη Πικιώνη) ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στα δύο σημεία που ο δήμος Αθηναίων έχει την αποκλειστική ευθύνη. Είμαστε σε επαφή με το ίδρυμα, το οποίο εξ αρχής είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να γίνουν σωστά οι αποκαταστάσεις, έχουμε μια πολύ καλή σχέση και καταλήξαμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να προσυπογράψουμε ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας. Κοινός στόχος να γίνει αποκατάσταση με απόλυτο σεβασμό στην τεχνική που είχε χρησιμοποιήσει ο σπουδαίος αρχιτέκτονας», πρόσθεσε η κα Λογοθέτη.

Ο προγραμματισμός των εργασιών αποκατάστασης των έργων θα πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ίδιου του δημιουργού, με την επιστημονική εποπτεία της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».

Το σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και την αρχιτέκτονα και πρόεδρο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Δημήτρης Πικιώνης» Αγνή Πικιώνη, κόρη του αρχιτέκτονα.

«Η αποκατάσταση των έργων του, είναι καθήκον μας, όχι μόνο για την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και για την αισθητική βελτίωση της εικόνας της ίδιας της Αθήνας», ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Το 2018 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του Δημήτρη Πικιώνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο ΕΡΤ


Source: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ

Share.

About Author

Leave A Reply