Τέλος η δωρεάν πλαστική σακούλα από τις αρχές του 2018

0
Τέλος η δωρεάν πλαστική σακούλα από τις αρχές του 2018

Από την αρχή του νέου χρόνου παύει η δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων. Αντί αυτών θεσπίζεται ανταποδοτικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές που θα διατίθεται σε περιβαλλοντικές δράσεις. Η χρέωση για τις λεπτές σακούλες μιας χρήσης, από την 1η Ιανουαρίου ορίζεται στα 3 λεπτά και στα 7 λεπτά από τον Ιανουάριο του 2019. Εξαιρούνται αυτές που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Το ανταποδοτικό τέλος θα είναι ανταποδοτικό. Θα διατίθεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης σε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και στους Δήμους προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους πολίτες με εναλλακτικά μέσα μεταφοράς προϊόντα όπως επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική σακούλα, βιοαποδομήσιμη, πάνινη ή δυχτάκι.

Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, 52 χρόνια μετά τη «γέννηση» της πλαστικής σακούλας, η αλόγιστη εξάπλωσή της έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου


Source: ΕΛΛΑΔΑ

Share.

About Author

Leave A Reply