Τα αίτια της «προαναγγελθείσας» καταστροφής (video)

0
Τα αίτια της «προαναγγελθείσας» καταστροφής (video)

Τα μπαζωμένα ρέματα, οι καμμένες εκτάσεις που δεν αναδασώνονται τα ελλειπή αντιπλημμυρικά έργα και η αυθαίρετη δόμηση χαρακτηρίζονται ως οι  βασικές αιτίες της καταστροφής στη Δυτική Αττική. Ειδικοί μιλούν στην ΕΡΤ για «προαναγγελθέν έγκλημα». Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών από την φονική καταιγίδα στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο υπέβαλε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου, είχε επιλέξει με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του, την περιοχή της Μάνδρας, ως το χειρότερο παράδειγμα ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον.

Ακόμη κι ο ίδιος ο Δήμος, έδωσε το παράδειγμα, χτίζοντας αμαξοστάσιο πάνω στο ρέμα, τονίζει.

Εδώ και δεκαετίες ήταν γνωστά τα δύο μεγάλα ρέματα-απειλές στην περιοχή της Μάνδρας, οι «Σούρες» και το ρέμα της «Αγίας Αικατερίνης».

Μέσα σε τρεις ώρες, έπεσαν 70-80 τόνοι νερού, ανά στρέμμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέσα σε λίγες ώρες, έβρεξε το 1/5 σε αυτό που αντιστοιχεί για έναν ολόκληρο χρόνο.

O επικεφαλής Κέντρου Έρευνας Φυσικής Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, υπογραμμίζει ως σημαντικό στοιχείο της υπερχείλισης των χειμάρρων την πλήρη αποψίλωση της περιοχής από δάση.

Έτσι, οι όγκοι νερού, αδυνατώντας να συγκρατηθούν, μαζί με φερτά υλικά και λάσπη κατέβηκαν από το βουνό Πατέρα και έπνιξαν την περιοχή, έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες, παρέσυραν αυτοκίνητα, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα.

«Το όρος Πατέρα θα εξαφανιστεί, θα το πάρει το ποτάμι»

«‘Ολοι ξέραμε το έγκλημα, η Πολιτεία μπορεί να εντοπίσει χάρτες και καταπατητές από τους χάρτες», τονίζει ο ερευνητής-περιβαλλοντολόγος, Μιχάλης Πετράκης.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου

Σχετική είδηση:Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Μάνδρα, Ν. Πέραμο-Στους 16 οι νεκροί (video)

 


Source: ΕΛΛΑΔΑ

Share.

About Author

Leave A Reply