Ύποπτοι φάκελοι: Σε εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Αττική ως την Κοζάνη (video)

0
Ύποπτοι φάκελοι: Σε εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Αττική ως την Κοζάνη (video)

Σε Σπάρτη, Πάτρα και Ιωάννινα εντοπίστηκαν τις τελευταίες ώρες ύποπτοι φάκελοι, Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση, η σκόνη που προκάλεσε τον ερεθισμό σε εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη, δεν περιείχε επικίνδυνες ουσίες, περιείχε όμως ερεθιστικές.  Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τόνισε ότι ο συγκεκριμένος φάκελος δεν περιείχε σκόνη, αλλά το χαρτί είχε εμποτιστεί με ουσία που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και δη στην παραγωγή κόλλας. Θα ακολουθήσει και βιολογικός έλεγχος στην Ιταλία, πρόσθεσε ο κ. Ταφύλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος που έγινε στο Γενικό Χημείο του Κράτους στον φάκελο της Μυτιλήνης δείχνει ότι πρόκειται μάλλον για  ουσία κόλλας που είναι ερεθιστική και μια ουσία που χρησιμοποιείται σε μελάνια εκτυπώσεως, με την οποία είχε εμποτιστεί ο φάκελος. Αναμένονται οι εργαστηριακές έρευνες και των άλλων φακέλων, που έχουν μεταφερθεί ή αναμένονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα εντοπίστηκαν ακόμα φάκελοι  στα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον Βόλο, στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Φάκελος εστάλη και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.

Μυτιλήνη: Κλειστό και σήμερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Πρύτανης κάνει γνωστό ότι η αναστολή των λειτουργιών του πανεπιστημίου και σήμερα γίνεται επειδή «βρισκόμαστε ακόμα σε αναμονή της επίσημης απάντησης και οδηγιών που αναμένονταν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ενώ, η Περιφερειάρχης Χριστιάννα Καλογήρου, δεν έχει ακόμα λάβει ρητή κατεύθυνση σχετικά με την αναγκαιότητα και τον τρόπο απολύμανσης των χώρων του κτιρίου διοίκησης -που αποτελεί αρμοδιότητά της– η δε Ασφάλεια δεν έχει ακόμα λάβει άνωθεν εντολή να αποσυρθεί».

Η  Πρύτανης, κ. Βιτσιλάκη καταλήγει, σχολιάζοντας: «Τα ερωτήματα ποιος και γιατί -που αφορούν στην πρωτοφανή αυτή στοχευμένη επίθεση κατά των Πανεπιστημίων μας- θα πρέπει να απαντηθούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Αυτό που εμείς γνωρίζουμε πλέον είναι ότι χάνουμε άλλο ένα κομμάτι της «αθωότητάς» μας, καθώς αναγκαζόμαστε να επανεξετάσουμε ακόμα και αυτονόητες καθημερινές πρακτικές μας, όπως το άνοιγμα μιας επιστολής

Σπάρτη

Την κινητοποίηση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής προκάλεσε και στη Σπάρτη ο εντοπισμός φακέλου που κρίθηκε ύποπτος μέσα στο κτήριο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στο σημείο αναμένεται κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να τον παραλάβει. Τρεις καθηγητές και ένας υπάλληλος που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο πρόκειται να διακομιστούν σε νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Πάτρα

Φάκελος, ο οποίος κρίθηκε ύποπτος, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα. Αμέσως μετά ειδοποιήθηκαν οι Αρχές και ήδη η Αστυνομία έλαβε μέτρα έξω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Παράλληλα αναμένεται ειδικό κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να παραλάβει τον φάκελο και να τον μεταφέρει στο γενικό χημείο του κράτους.

Ιωάννινα

Στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έφτασε με τα ΕΛΤΑ, στις 08:15 σήμερα, ένας ακόμη ύποπτος φάκελος από την Ινδία. Ο φάκελος έγραφε στα αγγλικά αντιπρύτανης, χωρίς να κατονομάζεται ο παραλήπτης.

Αμέσως, ενημερώθηκε η αστυνομία και σε λίγη ώρα αναμένεται να παραλάβει την ύποπτη αλληλογραφία η ΕΜΑΚ, όπως προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Για προληπτικούς λόγους τρεις υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή με τον φάκελο θα υποβληθούν σε εξετάσεις στο Νοσοκομείο, ενώ ο φάκελος θα αποσταλεί στον «Δημόκριτο».

Υπενθυμίζεται ότι χθες έφτασε ακόμη ένας φάκελος στα πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην ‘Αρτα, με παραλήπτη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Φάκελος που προκάλεσε υποψίες για την προέλευση και το περιεχόμενό του εστάλη και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ), όπως επιβεβαιώνει η Πρυτανεία του ιδρύματος με σημερινή ανακοίνωσή της.

Το απόγευμα της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των αρχών παρέλαβαν τον φάκελο, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά:

Σε περίπτωση που εντοπιστεί φάκελος με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, να μην ανοιχθεί, αλλά να ενημερώνεται άμεσα η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

«Εάν έχει ανοιχτεί, να παραμείνετε στον χώρο που έχει ανοιχτεί ο φάκελος και να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες» συμβουλεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.gr


Source: ΕΛΛΑΔΑ

Share.

About Author

Leave A Reply